4 saker som höjer värdet på ditt hus

Ett nytt, välskött och fräscht hus har naturligtvis ett högre värde än ett som inte renoverats eller tagits om hand om under lång tid. För att behålla och öka värdet på sitt hus behöver man ibland ta till ganska stora åtgärder, så som en badrumsrenovering och att sätta in ett nytt kök. Husets värmekälla kan också påverka värdet och även det kan vara en sak värd att göra något åt.

Köket

Köket är det många kallar för husets hjärta men det är också ett rum som blir slitet väldigt fort. Idag finns dessutom många moderniteter att installera i ett kök tillskillnad för bara några år sedan och ett hus med nytt och fräscht kök har helt klart ett högre värde än ett gammalt och slitet. Däremot är ett 10 år gammalt kök inte särskilt gammalt utan kan vara både fräscht och ganska modernt, så man behöver givetvis inte byta kök stup i kvarten.

Badrumsrenovering

Att genomföra en badrumsrenovering är en av dom dyraste åtgärderna man kan göra i ett hus men det är också en nödvändig sådan. Ett väldigt gammalt badrum är inte bara omodernt utan det för också en viss risk med sig. När materialen för badrumsrenoveringar har gjort sitt, när fogarna inte håller tätt och när det finns sprickor i ytskikten är det inte långt bort innan det kan bli en stor och omfattande vattenskada i flera delar av huset.

Kanske kommer en badrumsrenovering kosta 2–300 000 kronor men det ökar också husets värde. Det är också en sak som kan vara avgörande för många spekulanter som funderar på att köpa ett hus. Badrummets skick är alltså viktigt av många olika anledningar och vet man med sig att det är många år sedan det befintliga gjordes om kan det vara läge att göra det igen.

Husets värmekälla

Det finns många olika uppvärmningsmetoder men generellt ger en dyrare och sämre uppvärmningsmetod ett sämre värde för huset. Direktverkande el hör till en av dom dyrare uppvärmningssätten och det är heller inte så attraktivt. Har man det skulle man kunna få en ganska ordentlig höjning av husets värde om man istället installerar till exempel bergvärme. Även detta är såklart en väldigt dyr investering att göra men man kommer för det första få lägre driftkostnader och för det andra kommer man troligtvis få bättre betalt den dagen man vill sälja.

Helhetsskicket

Om man vill behålla och höja värdet på sitt hus är det inte bara viktigt att en badrumsrenovering blir genomförd eller att ett nytt kök kommer på plats. Hela husets skick och helhet är också viktigt. Tar man hand om sitt hus på ett bra sätt kommer det också hållas i bra skick längre och genom det har man en större chans att bevara värdet.

Laga det trasiga staketet på en gång, häng upp hängrännan som ramlat ner och spika fast den där listen som sitter löst. Allt som kan verka som småsaker påverkar helheten och skicket fortare än man tror och låter man det gå flera år innan man tar tag i små problem står man plötsligt där med ett hus i ganska dåligt skick. Alla hus och hem behöver kärlek och det är viktigt att vårda det man har.