Posted on

Livsmedel att undvika efter din tandblekning

Om du nyligen genomgått en tandblekning, vare sig det var hos tandläkaren, på en klinik eller med hjälp av köpt produkt, så finns det ett antal saker som du bör undvika under den nästkommande månaden för att behålla det vita leendet du precis betalat för. Här följer ett fåtal tips för att behålla den vita färgen på dina gaddar efter din tandblekning.

Olika temperaturer under samma måltid

Det är något speciellt med att para en färsk, varm pizza med en kall öl eller kolsyrad läsk. Även om det är väldigt gott så är det någonting du bör undvika om du nyligen genomgått en tandblekning. Detta gäller självklart inte endast pizza och öl, utan de flesta kombinationer utav varmt och kallt under samma måltid. Den heta maten expanderar tandemaljen medan den kalla drycken gör att emaljen drar ihop sig. Detta kan resultera i en skadad tandemalj och även smärta. Om du skadar tandemaljen kort efter en tandblekning så riskerar du att tänderna enklare får fläckar eller missfärgas. Symtom på att din tandemalj skadats är en ovanlig känslighet när du äter antingen väldigt varm eller väldigt kall mat.

Undvik specifika drycker

De flesta som genomgått någon form av tandvård har fått höra ifrån sin tandläkare att kaffe är den största boven när det kommer till missfärgade och fläckiga tänder. Det finns däremot fler drycker som kan komma att skada din tandemalj och orsaka fläckar, speciellt om dina tänder nyligen blivit blekta och är extra känsliga. Sportdrycker som Powerade (https://tandblekningbutiken.se/), Gatorade och VitaminWater bör utan tvekan undvikas under den första månaden efter en tandblekning. De höga sockernivåerna i dessa produkter, kombinerat med de sura kemikalier som tillsätts för smak, kan komma att orsaka hål, missfärgning och plack på tänderna. En annan dryck som är väldigt populär är det röda vinet. Tyvärr så bör denna dryck också undvikas när det kommer till att behålla sina vita, fina tänder. Rött vin har en hög nivå av syra vilket lätt sätter sig på tändernas emalj och kan orsaka skada om tänderna inte blir omhändertagna korrekt. Om du inte kan hålla dig från flaskan så rekommenderas det att skölja tänderna med antingen vatten eller munskölj kort efter konsumtionen av rödvinet.

Undvik tuggummi

Trots att många tuggummiprodukter påstår sig vara bra för tänderna så är det smartare att låta bli dem. Många av dessa produkter innehåller antingen höga mängder socker eller höga mängder kemikalier. Oavsett vilken det är så kan de komma att skada dina fina gaddar. Det sista du vill ha efter att du blekt dina tänder är en skadad tandemalj. Om du måste ha tuggummi så är det givetvis bäst att köpa en naturell produkt som varken innehåller socker eller kemikalier.