Posted on

Ta hand om stoppet själv

Det är inte sällan som vi börjar märka att vattnet rinner undan lite dåligt i vasken, det luktar lite knepigt på morgonen eller det bubblar lite i toastolen när vi spolar. Det är begynnande tecken på att det håller på att bli stopp i avloppet och i det här läget kan du oftast ta hand om problemet själv, innan det blir akut och du behöver ringa en rörmokare som får komma och ta hand om det. Generellt kan man säga att ju tidigare du själv tar hand om ditt stopp, ju billigare kommer det vara för dig och desto mer miljövänliga lösningar kan välja.

Varmt vatten

Ta varenda gryta och kastrull du har, fyll dem med vatten och koka upp. Därefter häller du ner liter efter liter med kokhett vatten i vasken. Upprepa gärna dagligen till en början och sen försök komma ihåg att spola varmt vatten i diskhon med jämna mellanrum. Ofta beror stopp i köksvaskar på fett i rören. Varmt vatten kommer lösa upp fettet.

Plunger eller vaskrensare

En gammal hederligt beprövad metod som fungerar bäst när stoppet är totalt. Tryck och baksug. Pressa ner vaskrensaren i toalettstolen och försök se till att kanterna lägger sig så tätslutande det går och pumpa. Det kräver lite trixande att hitta rätt teknik men ganska snabbt märker du vad som fungerar och efter lite pumpande brukar stoppet lösa sig och vattnet rinner undan.

Bikarbonat och vinäger

Bikarbonat och vinäger. Dubbelt så mycket bikarbonat som vinäger. Först häller du ner bikarbonat och därefter vinäger. Det kommer bli en kemisk reaktion med bubbel och fräs. Därefter häller du på kokhett vatten. Var noggrann med att det är bikarbonat och inte bakpulver.

Propplösare, rensband och kaustiksoda

Propplösare, rensband och kaustiksoda gör jobbet. Men det innebär stor risk för att skada själva avloppssystemet. De är omnämnda eftersom de är sätt som kommer lösa en propp men har varmt vatten, plunger eller bikarbonat och vinäger inte fungerat är det bättre att ringa en rörmokare göteborg akut istället för att ha ner enorma mängder kemikalier i avloppet.

Absolut bäst att förebygga

Till syvende och sist är det lättare att förebygga problem med små medel än att behöva ringa in akuta besök av rörmokare. Med bra rutiner och lite småprylar slipper du detta.

  • Silar som ligger på golvbrunnen i duschen, i badkaret och i köksvasken. Förhindra att hår och matrester hamnar i avloppssystemet. Kostar under hundralappen och kommer bespara dig tusenlappar. Ska också rengöras dagligen – naturligtvis ska håret och matresterna ska slängas i soporna.
  • Nolltolerans mot fett. Torka ur fettet ur stekpannorna med hushållspapper och släng i matavfallet eller om det är mycket, använd en plastburk och häll ner fettet i den. I mesta möjliga mån undvik att fett hamnar i avloppet.
  • Spola med varmt vatten eller koka upp vatten och häll ner i avloppet med regelbundna mellanrum. Det enklaste sättet att hålla rören rena utan kemikalier är varmt vatten som rensar.
  • Rensa vattenlåsen med jämna mellanrum, förslagsvis en gång i kvartalet.
  • Spolning av rören av en auktoriserade rörmokare. Kostar en del men har man ett gammalt avloppssystem i huset kan det vara värt det.

Många slarvar med dessa punkter – men börjar bli noggrann efter att de anlitat rörmokare för första gången…