Ansöka om lån – steg för steg

Ska du ansöka om lån för första gången på företagslån.io? Då kan det vara bra med en steg för steg-guide som berättar exakt hur du ska gå tillväga. Idag finns det mängder med banker och långivare som du kan använda dig av när du vill hitta det bästa lånet, men trots det stora utbudet ser ansökningsprocessen ofta likadan ut.

Att låna pengar är idag väldigt vanligt och det finns flera orsaker till varför man kan vara i behov av ett lån. Det kan t.ex. handla om att du behöver hantera oförutsedda utgifter, att du vill finansiera en investering eller att du vill göra ett inköp. Låneformerna varierar därefter. Det finns t.ex. både bolån, företagslån, SMS-lån, privatlån och snabblån, men också billån och båtlån.

Så ansöker du om ett lån
När du ska ansöka kan du använda dig av både mobilen, din surfplatta eller din dator. Majoriteten av alla banker och långivare har mobilanpassade sajter, så att du enkelt kan ansöka när du är på språng. Kom ihåg att alltid jämföra lån innan du väljer genom att använda en opartisk jämförelsesajt. På så vis blir det enklare för dig att hitta en bank eller aktör med schyssta villkor och ett lån som inte blir alldeles för dyrt.

Steg 1: Hitta långivare

Det första du ska göra när du vill ansöka om ett lån är naturligtvis att hitta en långivare som du tycker verkar seriös och som kan erbjuda dig ett bra lån. Här rekommenderar vi att du jämför innan du väljer, för att på så vis säkerställa att du får ett billigt lån med en låg ränta. Du kan också välja att ansöka direkt hos en specifik bank eller använda dig av facket för att få bra låneerbjudanden med medlemsränta. Det sistnämnda fungerar endast om du redan är medlem i ett fackförbund och om du har relativt bra kreditvärdighet.

Steg 2: Välj lån och belopp

När du har gjort din jämförelse är det dags att välja lån och belopp. Är det ett privatlån, bolån eller företagslån du behöver? Fundera på låneformen och välj sedan vilket belopp du vill låna. I samband med detta ska du även välja en löptid (återbetalningstid) som passar dig. För belopp mellan 10.000-600.000 kan du vanligtvis välja löptid på 1-10 år.

Steg 3: Fyll i dina uppgifter

Nu är det dags att fylla i dina personliga uppgifter. Här kommer du bland annat få fylla i namn, personnummer och adress, men du kommer också få lämna ut information om din årsinkomst och din anställning. Har du en fast anställning är din kreditvärdighet oftast bättre än om du har en visstidsanställning eller timanställning, men det finns fortfarande möjlighet till bra låneerbjudanden.

Steg 4: Kreditupplysning

När du skickar in en ansökan kommer en kreditupplysning att tas. Banken eller långivaren kan använda sig av företag som Bisnode, Creditsafe eller Upplysningscentralen. Kreditupplysningen är obligatorisk och ligger till grund för om du får lånet beviljat eller inte. I denna kommer banken få information om hur dina inkomster och utgifter ser ut i förhållande till varandra, samt få information om eventuella skulder och krediter, alternativt anmärkningar.

Steg 5: Signera

Om du har fått ett lån beviljat behöver du signera ditt lånelöfte. Det gör du genom att använda ditt BankID. Du kan signera direkt på internet eller via ett avtal som skickas ut på mejl. Om du inte skulle ha tillgång till BankID kan du be om avtalet via post, men observera att detta kommer förlänga handläggningstiden och göra att utbetalningen dröjer. När avtalet är signerat brukar det sällan ta mer än 2-4 bankdagar innan pengarna betalas ut.